Útfélen, úton

Autózásaink 4 hajtott keréken, de nem csak.

www.fuley.ro

"Vila lui Ceausescu"
2010 Május 2, Vasárnap

Újabb kétautós túra, Andrásékkal, engem Boti kísért el, mert nálunk töltötték a május elsejét. A célpont egy Sikaszó melletti menedékház volt, amit Google maps-en találtam: "Vila lui Ceausescu" (Ceausescu villája). Itt van.
Reggel 8-kor indultunk el, előbb kimentünk a varsági házhoz, majd onnan nagyjából követve egy korábbi útvonalat, elindultunk Sikaszó fele. Az út első fele köves mezei úton vezetett, volt néhány szakasz, ami igen nehezen volt járható, figyelni kellett, hogy az autó alját ne üssük oda a kövekhez. A második szakasz erdőben vitt, azon a szakaszon, ahol Gáborral mentünk a 2007-es Hargita Trophy első napján.
Itt is volt pár kövesebb rész, illetve egy helyen megpróbáltunk letérni a már bejárt útvonalról, hogy rövidítsünk, de a GPS által jelzett utat vagy nem találtuk meg, vagy, ha mégis, akkor az számunkra járhatatlannak bizonyult, elsősorban a sok keresztbe dőlt fa miatt. Sikaszó fölött volt még 1 érdekes rész, ahol egy adott ponton megint a visszaforduláson kezdtünk gondolkodni, de aztán gyalog bejártuk a környéket, és találtunk egy alig látható nyomot, amire ráfogtuk, hogy az az út, és kb. 200 méter múlva kiértünk a jó minőségű kövezett útra, ami már egyenesen bevitt Sikaszóba.
Sikaszóból a "Pisztrángos"-t jelölő táblánál kell letérni a keresett villa irányába, és az út végig nagyon jó minőségű. A menedékházhoz érve számunkra nem derült ki egyértelműen, hogy ott egy vendéglátóipari egység működik, vagy valakinek a magánnyaralója, mindenképpen jó néhány személyautó volt megállva, mi pedig kicsit távolabb telepedtünk le ebédelni.
Ebéd után már nem volt több offroad, úton mentünk vissza a Gátig, innen még kiszaladtunk forrásvízért a szencsedi forráshoz, és mentünk haza.
Szép túra volt, az autó jól teljesített, a kicsit túlmelegedő motoron kivűl semmi panaszom nem lehet rá. Ha valaki olvassa ezeket a sorokat, aki ismeri ennek a menedékháznak a történetét, kérem írja meg kommentben. Én jártam még egy ilyen jellegű épületnél Zeteváralja közelében, amit szintén Ceausescu használt, de az most egy elhanyagolt vadászház.
A túra fotóalbuma, és GPS logja.

Május 7, péntek: azt hiszem, találtam egy pár soros leírást a vasárnapi túránk célpontjáról, szerintem itt jártunk.

Leütés szám: 3436
Kulcsszavak: andrás, boti, feroza, sikaszó, varság.

Kommentek


vanyek, 18 May 2010 17:36:21
Én gyerekkoromban jártam ott. Pont egy Ceausescu vadászat után vitt ki bennünket nagybátyám. Tele volt a ház környéke medvetetemekkel ... elmesélték, hogy mennyit kellett etetni a medvéket, hogy odaszokjanak a környékhez, hogy a Vezérnek könnyü legyen a vadászat. A villába is bementünk, csupa luxus volt akkoriban, és még külön ülésterem is volt a kormánytagok számára ... (még a terem színére is emlékszem: olyan zöld volt mint mint ez a weboldal :) ) vanyek
Füley István, 19 May 2010 13:08:18
Köszi az infókat. Mostmár csak az érdekelne, hogy most ki használja az épületet. Természetesen az oldalt az ülésterem festése után mintáztam :)


Füley István 2007-2022
Unique visitors since June, 2007:

wordpress visitor counter

Created by Chronicle using a theme based on SoftGreen