Útfélen, úton

Autózásaink 4 hajtott keréken, de nem csak.

www.fuley.ro

Még egy pár gondolat a Nürburgring Nordschleiféről
2011 Június 29, Szerda

Többször megkérdik tőlem, és nem értik: "Te elmentél 2000 kilométerre, hogy 24 órán keresztül nézzed, hogy mennek az autók körbe-körbe?"
Erre nehéz válaszolni, de röviden: nem, nem ezért mentem.

Aki szereti az autósportot, az tudja, hogy ez a legnehezebb hosszútávú autóverseny, a világ egyik leghíresebb versenypályáján, amelynek nyomvonala az elmúlt több, mint 80 évben (!) alig változott. Manapság az autóversenyek egyre biztonságosabbak, és ezzel együtt egyre sterilebbek lesznek. A Formula 1-ben minden évben kitalálnak újdonságokat, hogy a versenyeket izgalmasabbá tegyék, eközben az autók lassan távirányítású robotok lesznek, ahol a pilóták szerepe egyre kisebb. A rali vb-n elfogytak a csapatok, és 3-4 ember statisztál évről-évre egy ember és egy autó győzelméhez. A wtcc szép reményekkel indult, de itt is hamar kiderült, hogy a gyári csapatoknak nem igazán éri meg nevezni, és lassan innen is kihátrálnak a gyárak.

A Nürburgring és az ottani 24 órás verseny egy élő legenda. Az autógyárak egymást túllicitálva (és mondjuk ki: pénzt nem sajnálva) fejlesztik prototípusaikat erre a versenyre. Óriási presztízscsata ez, elsősorban Németországban, közvetetten egész Európában.
Mindezt tévében nézni, vagy az interneten követni akár izgalmas is lehet, azonban nagyon száraz. Képeket látunk, számokat böngészünk, miközben nem jön át a verseny hangulata.

Péntek éjjel kiülni egy üveg sörrel az üres lelátóra, és lenézni a csendes pályára, ahol másnap 200 autó kergeti egymást körbe, veszettül harcolva a másodpercekért egy olyan pályán, ahol egy mai F1-es autó végig sem tudna menni, ahol egy átlag versenyautó néhány kör alatt szétesne, mindezt 24 órán keresztül, megtéve több, mint 4000 kilométert - erről szól ez a verseny.
Másnap este kiülni ugyanoda, és nézni az egymásután felvillanó autókat, hallgatni a nagy motorok ordítását (R8, M3 GT), lövöldözését (Porsche), vartyogását (SLS AMG, Z4), süvítését (Lexus LFA) vagy csendes suhanását (Aston) - erről szól ez a verseny. Oldalakat lehetne írni az érzésekről, amik egy ilyen hétvége alatt hatalmába kerítik az embert, de a hangokat, fényeket, szagokat, arcokat nem lehet betűkkel közvetíteni.
Kétszáztíz autó rajtol el, amint ez a több tízezer lóerő egyszerre elszabadul - ezt egyetlen 3D-s dolby surround-os tévé sem tudja közvetíteni. Hogy tudnám leírni a pillanatot, mikor a dobogós helyen álló Merci fiatal pilótája a verseny 23. órájában a box falának dőlve sír az elromlott autó mellett? A verseny közben szerelő rivális csapatok egymást segítik, és a másiknak tapsolva örülnek, ha az vissza tudja küldeni a pályára a megjavított autót - ismeretlen képek ezek egy modern autóversenyen.

Ez a verseny egy ittfelejtett része az autóversenyek történelmének. Ott kell lenni, és megtapasztalni mindazt, amiről azt gondoljuk, hogy már nem létezik, eltűnt a modern kor takarékos-biztonságos-műanyag forgatagában.
Nem tűnt el, ott van a Nürburgringen. Ezért mentem oda.

Leütés szám: 3462
Kulcsszavak: filozofálok, nürburgring.

Kommentek


aeduard, 04 Jul 2011 11:08:26
Szépen megfogalmaztad és leírtad, biztos sok mindenkinek meghoztad a kedvét. Ennek ellenére én nem mennék el olyan messze azért, hogy körbe-körbe rohangászó autókat nézzek. Bár azok az éjszakai fotók még változtathatnak ezen az állásponton.
Füley István, 04 Jul 2011 11:55:46
Köszi.
Ez olyan dolog, hogyha valaki szereti az autósportot, akkor szerintem meg lehet hozni a kedvét egy ilyen kiránduláshoz. Ha valakit nem érdekel, akkor úgyse fog odamenni, és ez így is van rendjén :) Bár - erről elfelejtettem írni - volt a kempingben egy jelentős réteg (kb. 30%), akiknek szerintem jegyük se volt a Ringre, egész nap ültek a sátor előtt, ittak és buliztak, a versenyről max a rádióban hallottak. Na, ez az, amit nem értettünk azóta se Jánossal, de biztos jó lehet.
Kisvári János, 08 Jul 2011 11:46:05
hát ez tökéletes, ahogy leírtad. Igen, ezért KELL oda elmenni. Ilyen már máshol nincs, ezért kell megnéz ni. Persze jó az F1 és a többi világszéria, de ilyen máshol nem élhető át. Nem számít a távolság, az sem, hogy nem lehet aludni! De ahogy 80 R8 LMS, BMW M3 GT, BMW Z4 GT3, Porsche 911 beesik a rajt utáni kanyarba, az leírhatatlan! És az összes többi! Oda kell menni és átélni, mert e nélkül egy autósportot szerető ember élete nem lehet teljes!
Füley István, 08 Jul 2011 12:00:24
Én nagyon kiváncsi vagyok, hogy hova megyünk 2013-ban. Mert jövőre LeMans, ez OK, de a rákövetkező évben oda fogunk visszamenni (Nürburgring vagy LeMans), ahol jobban telt. Vagy 2013 - Pikes Peak?? :)
aeduard, 10 Jul 2011 21:40:28
Van Colorado állam Európában? Csak mert tudtommal annyira még nem érződik a globális felmelegedés vagy lehűlés, hogy a Bering-szoros járható legyen autóval.
Füley István, 11 Jul 2011 10:08:55
Én bízok benne, hogy télen a Bering szoroson át tudok menni a Ferozával. Vagy építenek valami hidat vagy alagutat.
Ha mégsem, akkor hajó.


Füley István 2007-2022
Unique visitors since June, 2007:

wordpress visitor counter

Created by Chronicle using a theme based on SoftGreen