Útfélen, úton

Autózásaink 4 hajtott keréken, de nem csak.

www.fuley.ro

A mosógép szenzor
2018 December 7, Péntek

Van otthon néhány futó hobbiprojektem, melyek közül egyesek sosem fognak elkészülni, mások részlegesen kész vannak, de még bővíteni kellene (időjárás állomás), és vannak olyanok, melyek elkészültek és megbízhatóan üzemelnek (joghurtkészítő gép). Úgy nézi, ki ez utóbbiak sorába tartozik az a projekt is, amelyet ebben a bejegyzésben írok le.
Az alapproblémát nem sorolnám a világ első számú gondjai közé: az otthoni mosógép a ház alagsorában van, ezért a lakásban semmilyen visszajelzés nincs arról, mikor a mosóprogram a végére ért és a ruhákat ki lehet szedni a gépből. Az alagsorba nincs a házból lejárás, csak a külső lépcsőn keresztül, így a "megyek, megnézem, hogy lejárt-e a mosógép" probléma, főleg télen egy kicsit körülményesebb, mint bekukkantani a fürdőajtón és ránézni a mosógépre. Adott volt a feladat, hogy valamilyen visszajelzőt telepítsek a lakás valamely részére, amely hang és/vagy fényjelzéssel üzen, ha a mosógép befejezte a mosást. A probléma legtriviálisabb megoldása az lett volna, ha van a gépen egy ilyen visszajelző led, és azt felvezetem a házba - a mi gépünk annyira régi, hogy nincs rajta ilyen led. Pontosabban van, de nem működik, miután szétszedtem, láttam, hogy az elektronikáját valaki alaposan megbuherálta, jó néhány érzékelő (pl. ajtóérzékelő) ki lett kötve, gondolom, a visszajelző fények is ezért nem működnek. Tehát ezt a megoldást elvetettem, a következő, ami szóba jött, egy egyszerű IP kamera lett volna, ennek azonban több hátránya is van: 1. égve kellett volna hagyni a villanyt, hogy legyen fény, 2. nincs rendes Wifi az alagsorban, 3. fenn az ellenőrzés is nehézkes lett volna (telefonról vagy laptopról elindítani a kamerát már majdnem annyira bonyolult, mint lemenni).
Azt a megoldást találtam ki, hogy a mosógépre egy rezgésérzékelőt telepítek, amit rákötök egy mikrokontrollerre, és egy kábelt húzok fel a konyhába, ahol vezérlek egy passzív dobozkát 1 vagy 2 leddel, esetleg egy apró hangszóróval. A teszteket egy Arduinoval kezdtem, és már a legelején kiderült, hogy a rezgésérzékelés nem fog megbízható eredményt hozni, mert a mosógép általában annyira stabil volt, hogy a szenzor néha még a centrifugaprogram közben sem érzékelt mozgást, rázkódást. Ez az irány tehát zsákutca volt, ezért a jó megoldás végül a hang érzékelés lett. A hangérzékelő modult a német Ebayről vettem (1.95 Eur). Egy apró mikrofont valamint egy műveleti erősítőt tartalmaz, digitális kimenettel. Egy potenciométerrel lehet állítani az érzékenységét. Mikor a hang erőssége eléri a beállított küszöbértéket, a kimenet 0-ra vált ("csendben" a kimenet 1).

A hangszenzor modul

Miután az Arduinoval végzett kísérletek jól végződtek, nekifogtam megépíteni a készüléket. Mindenképpen elemről szerettem volna működtetni, hogy ne kelljen még egy kütyüt a konnektorba dugni, mert akkor kellett volna +1 tápegység is. Arduino helyett egy Attiny44 mikrokontrollert választottam, amelyen elegendő ki/bemenet van, hogy rákössem az érzékelőt valamint vezéreljek vele 2 ledet és egy hangszórót (buzzert). 4KB a program memóriája, ebbe elfért a vezérlő szoftver. Értelemszerűen a kütyü két részből áll. A mosógépen van a "bázis" egység, benne az elem, a kontroller, a szenzor és egy bekapcsológomb. A konyhában van a "kijelző" egység, amely passzív - egy kétszínű led és a hangszóró van benne. A két dobozka egy 4 eres telefondróttal van összekötve.

A kijelző egység a konyha falán

Az eszköz így működik:

Kérdés volt még, hogy milyen elem(ek)ről tápláljam be az eszközt. Első ötlet 2 AA ceruzaelem volt, de a hangszenzornak 3-5 V kell, így kellett volna még egy feszültségemelő modul, ezért végül úgy döntöttem, hogy 3 ceruzaelemmel fogom megoldani a tápkérdést, majd ebből végül egy régimódi lapos elem lett - nem is tudtam, hogy lehet még ilyent kapni. Az eszköz kb. 7-8 mA-t fogyaszt bekapcsolt állapotban. Számításaim szerint egy ilyen elemről kb. 1 évet kellene működjön a mosógép szenzor.

A mosógép tetején a bedobozolt eszköz

A mikrokontrolleren futó program kódja itt van.

Leütés szám: 5957
Kulcsszavak: hobby.

Kommentek


fuley viola, 2018 Dec 08 12:18
ennyi erőfeszítéssel talán egy új garanciás mosógépet is lehetett volna venni, de agytornának nagyon prima
Fuley Istvan, 2018 Dec 09 11:56
Sajnos az új mosógép sem jelezné fenn a lakásban, hogy végzett a mosással...
Tóth Barna, 2018 Dec 22 10:41
Nem lett volna egyszerűbb felköltöztetni a mosógépet inkább a fürdőbe? :) De azért gratula a találmányhoz!!

Füley István 2007-2022
Unique visitors since June, 2007:

wordpress visitor counter

Created by Chronicle using a theme based on SoftGreen